Министър-председателят акад. Николай Денков се среща с представителна група на миньорите

...
Министър-председателят акад. Николай Денков се среща с представителна група на миньорите
Коментари Харесай

Миньори и енергетици на протест в центъра на София

Министър-председателят акад. Николай Денков се среща с представителна група на миньорите и енергетиците от митинга „ За ясно и несъмнено енергийно бъдеще на България “, водена от президента на КНСБ Пламен Димитров и президента на КТ „ Подкрепа “ Димитър Манолов, оповестиха от пресслужбата на Министерски съвет. 

Протестът стартира през днешния ден от 11:30 ч. в София.

Акцията е проведена от Конфедерацията на труда (КТ) " Подкрепа " и Конфедерация на самостоятелните синдикати в България (КНСБ).

Протестът е за опазване на въгледобива и против преждевременното затваряне на мощности във въглищния бранш, оповестиха преди дни от двата синдиката.

КТ " Подкрепа " и КНСБ имат възражения във връзка с метода, по който се организират разискванията за териториалните проекти за обективен преход (ТПСП). 

Шествието във вторник стартира от пл. „ Свети Александър Невски ” в 11:30 ч. в София. Участниците преминаха през ул. „ Оборище ”, ул. „ Георги С. Раковски ”, бул. „ Цар Освободител ” и бул. „ Княз Александър Дондуков ”, с цел да стигнат до формалния вход на Министерския съвет, където в 12:00 стартира Национален протестен протест.

От КНСБ и КТ " Подкрепа " се притесняват от закриване на работни места. Така, както е в териториалните проекти, в началото се планува да бъдат застрашени към 12 000 работни места в комплекса " Марица Изток ", сподели за Българска телеграфна агенция Валентин Вълчев, ръководител на Федерацията на самостоятелните синдикати на миньорите към КНСБ.

Тенденцията е след 2030 година да станат 15 000. До 100 000 може да са застрашените индиректните работни места, добави той. По думите му обществеността в Перник и Кюстендил също има негативно мнение за ТПСП на двете области. 

Вълчев по-рано сподели, че има упования за среща с премиера акад. Николай Денков, на която " в спокоен звук, в случай че е допустимо, да се разиска, да забележим какво прави властта ". Надяваме се да очертаем каква е картината и какво е бъдещето, уточни също той.

На 9 септември министър-председателят Денков разгласи, че Министерството на енергетиката и Министерството на районното развиване и благоустройството са разгласили проектите за териториално развиване на регионите на Стара Загора, Перник и Кюстендил. По думите му над 2 милиарда лева европейски средства ще бъдат ориентирани за трите региона.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР